contact@autisme-spiegel.nl +31.6.46566677

De spiegels

Het ontstaan van de naam Autisme Spiegel

www.ermelo.nieuws.nl 15EN_Autisme_Spiegel Cropped

In de zomer van 2012 kwam ik dit schilderij met allemaal spiegels erin tegen in een winkel in het Lake District in Engeland. Ik was meteen geboeid door deze spiegels. Vooral toen ik zelf voor de spiegels ging staan en ik mezelf heel vertekend terugzag. Ik associeerde dit beeld meteen met autisme. Door mijn ervaring met mensen met autisme herkende ik bepaalde uitspraken van hen toen ik mezelf in de spiegels terugzag:

  • Iemand met autisme vertelde mij eens dat hij de wereld in losse stukjes ziet die hij weer in elkaar moeten passen. Hij merkte dat het soms niet op de goede manier gebeurde.
  • Een kind uit mijn klas ziet alleen maar een onderdeel van het geheel, waardoor zijn beeld van wat hij ziet vertekend is. Hij tekent dan ook een gezicht met de neus boven een oog en de ogen ook niet op dezelfde hoogte. Hij ziet het gezicht niet als één geheel.

 

Ik zei tegen mijn man maak van deze lijst met spiegels maar een foto. Misschien kan ik die foto nog een keer gebruiken tijdens mijn opleiding die ik dat jaar zou gaan doen. Ik heb deze foto verwerkt in mijn eindpresentatie van mijn opleiding. Mijn docenten van de opleiding waren zeer enthousiast over deze foto met de spiegels omdat zij ook vonden dat dit een goede associatie met autisme is. Door hun reactie op mijn foto vond ik dat deze spiegels een rol moesten krijgen in mijn volgende stap naar mijn eigen praktijk als autisme coach.

Ik heb samen met een kennis met Asperger de foto met de spiegels bekeken. Haar commentaar was dat zij maar 1 spiegel tegelijk ziet en zij had de hele lijst om de spiegels heen niet gezien. Zij is een echte detail kijker en zij noemde dit zelf  “koker kijken”.

Zo is mijn praktijknaam “Autisme Spiegel” ontstaan. Voordeur naambordDaarom kom je delen van deze foto met spiegels op mijn website tegen. We hebben ook een praktijknaambord met spiegels naast onze voordeur gemaakt.