Erika Blom

Over mij:

Mijn naam is Erika Blom van Helden en ik werk bij Autisme spiegel als kindercoach.

Ik heb veel ervaring in het werken met kinderen als leerkracht in het regulier en speciaal onderwijs en als gezinshuis ouder in de jeugdzorg.
Ik werk sinds 2008 in het speciaal onderwijs, cluster 2. Hierbij gaat het om kinderen met een beperking in de communicatie (slechthorenden, spraak ontwikkelingsstoornis en/of autisme)
Ik merkte dat ik nog niet genoeg handvatten had om alles uit deze kinderen te halen wat er in zit. Ik heb toen mijn Master gedrag specialist gehaald. Zo groeide mijn kennis en ervaring.
Drukke kinderen, kinderen met een stoornis in het autistische spectrum, kinderen met een hechtingsstoornis, ik vond bij ieder kind wel een opening om met hen aan het werk te gaan. Er was echter een doelgroep die ik nog niet kon vatten en dat waren de stille, terug getrokken kinderen. Ik volgde daarom een opleiding tot kindercoach beeldend.
Bij deze opleiding leerde ik ten eerste om goed naar mijn eigen handelen te kijken. Waarom doe ik wat ik doe? Ik leerde allerlei nieuwe teken technieken, materialen en werkvormen én ik leerde om nog beter naar kinderen te luisteren. Niet alleen via woorden maar vooral via de tekentaal. Super inspirerend. Ik leerde er eigenlijk een nieuwe taal bij. Wie niet durft te praten, niet uit zijn woorden kan komen of niet weet wat er van binnen allemaal speelt kan wel tekenen. Tekenen kan iedereen!
Samen naar de tekeningen kijken en er over praten geeft altijd een kijkje in het kind zelf. Heel bijzonder om 1 op 1 op deze manier met kinderen te werken én hen een stukje verder te helpen.

In mijn werk in het speciaal onderwijs kan ik al deze kennis goed gebruiken in de groep en nu ook in het werken bij Autisme Spiegel waar ik individueel, met misschien wel uw kind, kan werken aan het ontwarren van al die gevoelens en gedachten die kriskras door het hoofd en/of lijf van uw kind tollen om samen te (her)ontdekken wat hoofd en bijzaken zijn. Kinderen helpen te ontdekken welke kwaliteiten ze hebben en hen te leren die in te zetten om de situaties die eerst moeilijk waren, weer meester te worden, is een mooie uitdaging voor hen en voor mij die ik graag met ze aan ga.

Ik blijf me verder verdiepen in autisme en volg daarvoor workshops en trainingen.

In 2021 heb ik de Brain Blocks training gevolgd en pas ik die ook toe als interventie bij de begeleiding van kinderen met ASS.